SKRIVET: 2013-05-30, kl 13:22:50 | PUBLICERAT I:

Fruktstund i skolan!Sista lekrionen på Entreprenörskunskap firas med frukt. Mums! Det är bra när lärare är duktiga och bjuder på frukt istället för bullar och kakor! Det gillas!

SKRIVET: 2013-05-29, kl 21:44:00 | PUBLICERAT I: Allmänt

Våga vara du - Krönika

Någon kanske kommer ihåg att jag höll på med en krönika på Svenskakursen för ett tag sen? Jag sa att jag skulle publicera den här när jag fått betyg och eftersom jag fick A (catchiiiiing) på den så får ni som vill läsa!

Våga vara du

 ”Du ska se att det blir bra snart. Bara du är sig själv”. Hur många gånger har man inte fått det rådet när det gällt att hantera en ny situation i en ny klass, på ett nytt jobb eller vart som helst där man träffar nya människor?

Jag är en väldigt blyg person, vilket gör att jag har ganska svårt att lära känna nya människor. Så, varför är man blyg? Är feg och blyg samma sak? Saknar man mod? Är det för att man inte är en tillräckligt bra människa för resten av världen? Eller är det hjärnspöken?

 Innan jag började läsa om det här ämnet trodde jag att jag hade dåligt självförtroende. Men jag hade fel, eftersom de flesta beskriver självförtroende som något man har om man tror på sig själv och att man klarar av uppgifter och mål. Jag vet att jag kan klara av saker. Jag har mina mål, och jag klarar av dem. Jag kan. Det är alltså inget fel på självförtroendet. Min självkänsla däremot, den gör mig blyg.

När man bryr sig för mycket om vad folk tycker, har man en ständig press på sig själv. Man är inte stark nog att strunta i vad andra tycker, så man väljer att vara tyst istället. Hur ska man lyckas ”anpassa” sin personlighet så att ALLA kan tycka om en? Är det värt att sitta inne med sitt riktiga jag för att göra andra nöjda? Det är en ganska svår uppgift att ta på sig, men många greppar den ändå.

Blygheten kommer fram samtidigt som osäkerheten. När man möter en ny människa reagerar man på olika sätt beroende på självkänslan. Du som har dålig självkänsla blir blyg och tyst, medan en stark och säker person förblir lugn, öppnar sig, ställer frågor och konverserar. Anledningen till varför du som är blyg blir blyg i vissa situationer är att du i ditt huvud, medvetet eller omedvetet, konverserar med dig själv. Alla har nog någon gång hört talas om hjärnspöken. Här kommer dem fram. Dem kan säga allt från ”Jag passar inte in här, jag ligger lite lågt” till ”Vafan gör jag här, jag är värdelös!”.

Har man bra självkänsla känner man ingen press att behöva göra andra nöjda. Man är sig själv, och att våga vara sig själv ger respekt. Vi människor är konstiga varelser. Därför blir en person med dålig självkänsla oftast sämre behandlad än en men bra. Detta beror på att ingen lägger energi på att trycka ner en person som inte bryr sig. För det är det man inte gör med stark självkänsla, bryr sig. Det är som att mobba ett kylskåp. ”Du där, fy fan vilka fula hörn du har. Skaffa lite stil!” Tror du kylskåpet bryr sig? Det känns ganska meningslöst, eller hur?

Först när du inser att blygheten kommer från dig själv, inifrån, har du en chans att förbättra dig och din självkänsla. När man vet varför man är på ett visst sätt, är det oftast lättare att tänka på hur man är och beter sig bland andra. Nästa gång du hamnar i en sådan situation där du blir blyg, tänk efter och ställ frågor som ”VARFÖR är jag så nervös?” eller ” VAD är det jag är rädd för?” till dig själv så kommer det kännas lättare att ta för sig och våga synas.

Det låter så simpelt, så lätt att säga ”Äh, va bara dig själv så går allt bra!”. Men tyvärr är det inte så enkelt som det borde vara. Rädslan att inte passa in är inpräntad i våra hjärnor sen barnsben.  Men, tänk på att vara sann mot sig själv och dina vänner, var snäll och rättvis, var artig och tacksam, voila! Redan där är ditt liv på väg i rätt riktning. Jag hoppas att du kämpar vidare och vågar vara dig själv, för ingen kan göra det bättre än du!

Elsa Ericsson HvF11

SKRIVET: 2013-05-29, kl 21:07:59 | PUBLICERAT I: Allmänt

Home alone

 
tjooooooooohej, tänkte städa lite. Torkade av parfymhyllan och la en tvätt i maskien sen orkade jag inte mer och satte mig här framför datorn. Denna dag har verkliigen bara varit onödig. Hade lika gärna kunnat sova hela dagen och fortfarande inte missat ett skit, vad gäller både skolan och även kvällen. Har gjort ingenting med andra ord, hela dagen.
 
Det här är faktiskt det första inlägget jag skriver från datorn på jag vet inte hur länge? Några månader är det iaf sen sist. Man blir ju så bekväm med smartphone liksom. Vilken grej liksom. Kan göra allt liksom. Med mobilen liksom. Nej, hej med er! Pusssssss
 

SKRIVET: 2013-05-24, kl 22:38:06 | PUBLICERAT I:

PartydagsSes på Gutekällaren ikväll!

SKRIVET: 2013-05-16, kl 11:24:17 | PUBLICERAT I:

På lassarettet!

Dags för ett nytt försök i att hitta orsaken till min huvudvärk! Har fått tid på Neurologmottagningen, så nu hoppas jag på resultat.

Är för övrigt superglad och possitiv idag! Tror det beror på långhelgen jag har framför mig. Jihaaa ledig både Fredag och Måndag!! Ska bli skönt att åka till Levide ikväll, det va ett tag sen jag va där sist!SKRIVET: 2013-05-12, kl 17:15:25 | PUBLICERAT I:

hemmåt igen

Hade räknat ut redan jag lämnade gotland att jag kommer ha mer kläder med mig hem än vad jag har med mig från början, dörför packade jag ner i princip ingenting. Och precis som jag förutspått är resväskan nu proppfull ned kläder och skor! (:D)

Sitter just nu på en ersättningsbuss från bålsta till sthlm. Snart dags att byta till pendel! puss å hej så längeSKRIVET: 2013-05-10, kl 19:22:50 | PUBLICERAT I:

Grillat och grogg!

Kommer bli en toppen kväll!SKRIVET: 2013-05-08, kl 15:58:56 | PUBLICERAT I:

Lämnar ön igen!Ger mig av till Västerås i några dagar. Dags att göra slut på lite pengar jag inte har på sånt som jag inte behöver! Hoppas på bättre väder än va det har varit här i Visby idag. Solen lurade mig i lite morse med sina varma strålar, så jag tog shorts utan någon extra tanke på det, men nejnej, försvinn du, jag klarar mig...

Incheckad och klar nere vid båten, så nu är det bara å vänta. (suck)

SKRIVET: 2013-05-07, kl 18:24:58 | PUBLICERAT I:

Nu är det sommar!

Sommaren kom från igenstans!

Har stekt i solen nere i almendalen några timmar, sen grillning med klassen på det! En toppendag!

SKRIVET: 2013-05-05, kl 20:24:02 | PUBLICERAT I:

Lunchstopp och motorstopp!

Är nu påväg hem till Gotland igen. En lång bilresa kräver fikarast, så det fick bli en sen lunch på Rasta i Ulricehamn, var behövligt, och gott med Texmex buffe!

Men........mindre behövligt med motorstopp mitt ute i ingenstans. Nu är silverpärlan påväg till någon verkstad i Vetlanda, och vi fick lift till Oscarshamn med några kära farbröder.SKRIVET: 2013-05-05, kl 16:02:10 | PUBLICERAT I:

Hallelujah!

Återigen filled med energi och motivation! Jag har nu, till att börja med, bestämt mig för att bli en mer social människa!!! Att prata med så mycket folk jag kan och bara lära mig vara social, punkt.

Jag tänkte skriva att jag hatar att prata med nytt folk, men ändrar mig till att det är läskigt. Det handlar om att ta sig ur "komfortzonen"! Precis vad jag ska göra.SKRIVET: 2013-05-04, kl 09:33:01 | PUBLICERAT I:

Väntar på spårvagnen

Godmorgon!

Idag är vi i god tid, så här får vi sitta och vänta en stund. Hoppas solen kmr fram snart för det blåser kaaaallt. Och nej morfar, det är inte jag som har för lite kläder på mig, det är vädret det är fel på :)

SKRIVET: 2013-05-04, kl 00:26:13 | PUBLICERAT I:

Fredag i gbg

Efter IKEA blev det trädgårdsmässa, å visst kan man göra mycket med lite blommor? Det är vad vi har fått se idag. Tänk att lägga ner så mycket tid på alla dessa blomskulpturer, sen vissar dem efter bara nån dag?

TROTS att både trädgårdsmässan och eventet vi varit på ikväll va inne på Lisebergsområdet, åkte jag inte en enda karusell. Försökte lite småförsiktigt få med mamsen men nejnej, det gick inte.

SKRIVET: 2013-05-03, kl 14:35:08 | PUBLICERAT I:

IKEA: Min blivande säng!SKRIVET: 2013-05-03, kl 09:05:15 | PUBLICERAT I:

Frulle på KvibergsSitter just i ett ganska fränigt kök och äter frukost, sedan är det bara håret som ska fixas innan vi drar till ikea!

Hoppas på finfint väder idag och massor med fynd! Ska även försöka hitta ett nytt mobilskal, eftersom jag tappade mobilen i golvet rätt rejält igår.. Så skalet jag hade är inte riktigt helt längre...

SKRIVET: 2013-05-03, kl 02:01:14 | PUBLICERAT I:

Framme

Nu har vi tagit död på 3 timmar båt och 5 timmar bil.

Efter en lång resa blev jag faktiskt glatt överraskad över hur god stardaden va här. Det kan ha att göra med att när jag hör ordet vandrarhem har jag i princip inga förväntningar överhuvudtaget. Men här är det faktiskt riktigt fint!

Nu ligger jag i överslafen och ska försöka sova, för imorgon blir det tidigt om jag ska hinna duscha, äta och fixa mig innan en heldag i GÖTEBORG(!!!) som börjar med IKEA klockan tio. Så puss och godnatt på er!

SKRIVET: 2013-05-02, kl 16:38:00 | PUBLICERAT I:

Jag är redo!

Nu är det dags! Göteborg!
Solen skiner, och jag är glad för nu lämnar jag ön i några dagar. Ska äntligen få se om Göteborg är så fint som folk säger!

SKRIVET: 2013-05-01, kl 09:28:13 | PUBLICERAT I:

Frulle och Gossip Girl

Godmorgon, 1maj idag, vilket betyder ingen skola. Alltså blev det en mysmorgon i sängen innan jag ska iväg och gymma!

Imorgon drar jag och mamma till Göteborg! Ska bli sååå skönt! Då får vi se om den staden är så fin son den verkar.